First Stage Day Care
Mount Vernon, NY 10550 · takes infants · Home daycare: the provider shares the address with families
We are a directory, not the daycare. We cannot hold a spot, enroll a child or answer questions about care.
Own this daycare? Claim itAbout
Star Hope Playhouse is a licensed group home daycare in Mount Vernon, New York. The state has licensed it since April 15, 2024, for up to 16 children.
It is open Monday, 8:00 AM to 6:00 PM; Tuesday, 6:00 AM to 6:00 PM; Wednesday to Friday, 8:00 AM to 6:00 PM. As a home daycare, the provider shares the address with families when you call.
New York State Office of Children and Family Services made 9 visits in the last 3 years and cited 16 rules across 5 of them. The visit list, in the state's words, is below.
Hours
| MondayToday | 8:00 AM to 6:00 PM |
|---|---|
| Tuesday | 6:00 AM to 6:00 PM |
| Wednesday | 8:00 AM to 6:00 PM |
| Thursday | 8:00 AM to 6:00 PM |
| Friday | 8:00 AM to 6:00 PM |
| Saturday | Not listed |
| Sunday | Not listed |
Programs
| Setting | Group child care homeFrom the state license |
|---|---|
| Licensed capacity | 16 childrenFrom the state license |
Cost
Star Hope Playhouse has not listed its tuition. For comparison, full-time infant care at a home daycare in Westchester County has a median price of $300 a week (U.S. Department of Labor, 2022).
State record
9 visits in the last 3 years · Last visit Sep 22, 2026: 2 rules cited
Rules cited on 5 of 9 visits · 16 rules in all
For comparison: 79% of New York daycares had at least one rule cited in the last 3 years; the typical daycare had 4.
A cited rule is what an inspector found on the day of a visit. It is not a rating of the daycare today.
Own this daycare? Add your response to the state record
416.15(b)(25)(iii) At the two-year calendar date in a four year licensing cycle, a program must be in compliance with the following mid-point requirements and be able to show proof of compliance to the Office when requested: proof of compliance with the training requirements of section 416.14. (not corrected)
416.14(b) Before the Office issues an initial license, the applicant must complete a health and safety training course approved by the Office relating to the protection of the health and safety of children and must demonstrate basic competency with regard to health and safety standards. Such training must comply with the federal minimum health and safety pre-service training requirements. Health and safety training received prior to issuance of the license, may be applied to the initial fifteen (15) hours of training required pursuant to section 416.14(c)(1) of this Part provided that such training was received within twelve (12) months of licensure. If an applicant does not become licensed or registered within two years of successfully completing the health and safety training, the coursework must be repeated. (not corrected)
416.14(m) All child care programs must have at least one caregiver who holds a valid certification in cardiopulmonary resuscitation (CPR) and first aid on the premises of the child care program during the program's operating hours.
416.15(b)(11)(i) In hiring caregivers subsequent to issuance of a license, a program: must notify the Office immediately in writing when there is any change of caregivers;
416.11(b)(1)(ii) The provider, assistant(s), and substitute(s), must each submit a medical statement on forms furnished by the Office or an approved equivalent from a health care provider: before such person has any involvement in child care work.
416.8(j)(2) Two caregivers must be present when more than six children, none of whom are school age, are in care.
416.8(j)(1) One caregiver may care for a maximum of six children younger than school age, or eight children when at least two of the eight children are school aged.
416.8(a) Children cannot be left without competent supervision at any time. Competent supervision includes awareness of and responsibility for the ongoing activity of each child. It requires that all children be within a caregiver's range of vision except as provided in section 416.8(b) of this Part and that the caregiver be near enough to respond when redirection or intervention strategies are needed. Competent supervision must take into account the child's age, emotional, physical and cognitive development.
413.4(d)(5) A prospective director, employee or volunteer may begin to work or volunteer at a child day care center, small day care center, school-age child care program, group family day care home or family day care home after completing the check described in paragraphs (1) or (2) of subdivision (a) of this section.
416.14(n) CPR and first aid certifications must be appropriate to the ages of the children in care. All certifications in CPR and first aid must contain an in-person competency component.
416.14(m) All child care programs must have at least one caregiver who holds a valid certification in cardiopulmonary resuscitation (CPR) and first aid on the premises of the child care program during the program's operating hours.
416.14(b) Before the Office issues an initial license, the applicant must complete a health and safety training course approved by the Office relating to the protection of the health and safety of children and must demonstrate basic competency with regard to health and safety standards. Such training must comply with the federal minimum health and safety pre-service training requirements. Health and safety training received prior to issuance of the license, may be applied to the initial fifteen (15) hours of training required pursuant to section 416.14(c)(1) of this Part provided that such training was received within twelve (12) months of licensure. If an applicant does not become licensed or registered within two years of successfully completing the health and safety training, the coursework must be repeated.
416.8(e) The provider must be the primary caregiver of children in a group family day care home.
413.3(g)(3)(i) The Office shall require the child day care program to immediately post upon receipt, in a prominent place at the program that is visible to parents, a copy of the most recent compliance history report issued to the program by the Office.
416.15(b)(11)(ii)(c) fingerprint images necessary for the Office to conduct a criminal history review,
416.11(a)(1) No child may be accepted for care in a child care program unless the program has been furnished with a written statement signed by a health care provider verifying that the child is able to participate in child care and currently appears to be free from contagious or communicable diseases. A child's medical statement must have been completed within the 12 months preceding the date of enrollment.
Reviews
If your child goes or went here, your review helps other parents. We check every review against our review guidelines.
Mount Vernon, NY 10550 · takes infants · Home daycare: the provider shares the address with families
Bronx, NY 10466 · takes infants · Home daycare: the provider shares the address with families
421 Atlantic St, Stamford, CT
151 S Second Ave, Mount Vernon, NY
49 East 3rd Street, Mount Vernon, NY
Mount Vernon, NY 10550 · Home daycare: the provider shares the address with families
Mount Vernon, NY 10550 · Home daycare: the provider shares the address with families
Mount Vernon, NY 10550 · Home daycare: the provider shares the address with families
Mount Vernon, NY 10550 · Home daycare: the provider shares the address with families
FAQ
Yes. New York State Office of Children and Family Services lists it as licensed and operating, first licensed April 15, 2024.
New York State Office of Children and Family Services lists the most recent visit on September 22, 2026, with 2 rules cited. It lists 9 visits in the last 3 years.
Yes. Inspectors cited 16 rules across 5 of 9 visits in the last 3 years. For comparison: 79% of New York daycares had at least one rule cited in the last 3 years; the typical daycare had 4. A cited rule is what an inspector found on the day of a visit. It is not a rating of the daycare today.
16, the licensed capacity on the state record.
Monday, 8:00 AM to 6:00 PM; Tuesday, 6:00 AM to 6:00 PM; Wednesday to Friday, 8:00 AM to 6:00 PM. Holiday hours can differ.
It has not listed its tuition. Call (914) 206-7120 to ask.
(914) 206-7120.
Mount Vernon, NY 10550. It is a home daycare, so the provider shares the street address with families directly.