Friends and Family Day Care
1677 Lexington Avenue, New York, NY
We are a directory, not the daycare. We cannot hold a spot, enroll a child or answer questions about care.
Own this daycare? Claim itAbout
Frances Muriel is a home daycare in New York, New York. It is registered with the state (since December 5, 2023), for up to 8 children.
As a home daycare, the provider shares the address with families when you call.
New York State Office of Children and Family Services made 10 visits in the last 3 years and cited 13 rules across 4 of them. The visit list, in the state's words, is below.
Hours
Programs
| Setting | Family child care homeFrom the state license |
|---|---|
| Licensed capacity | 8 childrenFrom the state license |
Cost
Frances Muriel has not listed its tuition.
State record
10 visits in the last 3 years · Last visit Aug 27, 2026: no rules cited
Rules cited on 5 of 10 visits · 13 rules in all
For comparison: 79% of New York daycares had at least one rule cited in the last 3 years; the typical daycare had 4.
A cited rule is what an inspector found on the day of a visit. It is not a rating of the daycare today.
Own this daycare? Add your response to the state record
417.15(a)(1)(ii) Each family day care home must operate in compliance with the regulations of the Office and all other applicable laws and regulations.
417.8(j)(2) When care is provided for children under the age of two years, there must be at least one caregiver present for every two children under the age of two years in attendance.
417.8(a) Children cannot be left without competent supervision at any time. Competent supervision includes awareness of and responsibility for the ongoing activity of each child. It requires that all children be within a caregiver's range of vision except as provided in section 417.8(b) of this Part and that the caregiver be near enough to respond when redirection or intervention strategies are needed. Competent supervision must take into account the child's age, emotional, physical and cognitive development.
417.15(a)(1)(ii) Each family day care home must operate in compliance with the regulations of the Office and all other applicable laws and regulations.
417.8(j)(2) When care is provided for children under the age of two years, there must be at least one caregiver present for every two children under the age of two years in attendance.
417.8(a) Children cannot be left without competent supervision at any time. Competent supervision includes awareness of and responsibility for the ongoing activity of each child. It requires that all children be within a caregiver's range of vision except as provided in section 417.8(b) of this Part and that the caregiver be near enough to respond when redirection or intervention strategies are needed. Competent supervision must take into account the child's age, emotional, physical and cognitive development.
417.15(b)(19)(i) Within five days of a household member turning eighteen (18) years of age or a person eighteen (18) years of age or older beginning to live in the residence, the program must: submit the State Central Register of Child Abuse And Maltreatment database check forms necessary to complete required screening by the Statewide Central Register of Child Abuse and Maltreatment to determine if the person is the subject of an indicated report of child abuse or maltreatment; and
417.13(a)(4) The provider, assistant(s), and substitutes must each meet the following qualifications: provide to the Office the names, addresses, and daytime telephone numbers of at least two acceptable references, other than relatives. At least one of the references must be able to attest to the employment history, work record and qualifications, if the person had ever been employed outside the home. At least one of the references must be able to attest to the character, habits and personal qualifications to be a family day care provider, assistant, or substitute; and
417.13(a)(2) The provider, assistant(s), and substitutes must each meet the following qualifications: have a minimum of either two (2) years of experience caring for children under six years of age, or one (1) year of experience caring for children under six years of age plus six hours of training or education in early childhood development. The phrase "experience caring for children" can mean child-rearing as well as paid and unpaid experience caring for children. The term "training" can mean educational workshops and courses in caring for preschool-age children;
417.15(b)(19)(i) Within five days of a household member turning eighteen (18) years of age or a person eighteen (18) years of age or older beginning to live in the residence, the program must: submit the State Central Register of Child Abuse And Maltreatment database check forms necessary to complete required screening by the Statewide Central Register of Child Abuse and Maltreatment to determine if the person is the subject of an indicated report of child abuse or maltreatment; and
417.15(b)(11)(iii) In hiring caregivers subsequent to issuance of a registration, a program: must ensure that a medical statement has been submitted before the person has any involvement with children in care, as required in section 417.11 of this Part;
417.13(a)(4) The provider, assistant(s), and substitutes must each meet the following qualifications: provide to the Office the names, addresses, and daytime telephone numbers of at least two acceptable references, other than relatives. At least one of the references must be able to attest to the employment history, work record and qualifications, if the person had ever been employed outside the home. At least one of the references must be able to attest to the character, habits and personal qualifications to be a family day care provider, assistant, or substitute; and
417.13(a)(2) The provider, assistant(s), and substitutes must each meet the following qualifications: have a minimum of either two (2) years of experience caring for children under six years of age, or one (1) year of experience caring for children under six years of age plus six hours of training or education in early childhood development. The phrase "experience caring for children" can mean child-rearing as well as paid and unpaid experience caring for children. The term "training" can mean educational workshops and courses in caring for preschool-age children;
417.15(b)(12) The family day care home must report to the Office: any change affecting, or which reasonably might be expected to affect, those portions of the building and property in which the program is operating or which are used for the children's egress in the case of emergency; any change in household members; and any other change that would place the home out of compliance with applicable regulations.
417.14(c)(2) Each employee and volunteer must complete a minimum of thirty (30) hours of training every two years. The required (30) hours of training every two years is subject to the following conditions: A minimum of five (5) hours of Office approved training must be obtained each year which addresses topics or subject matters set forth in 417.14(f).
417.11(b)(7) The program must retain on file in the program a medical statement, on forms furnished by the Office or approved equivalents, from a health care provider for each person residing in the home.
Reviews
If your child goes or went here, your review helps other parents. We check every review against our review guidelines.
1677 Lexington Avenue, New York, NY
1 West 112 Street, New York, NY
131 East 104th Street, New York, NY
New York, NY 10029 · Home daycare: the provider shares the address with families
New York, NY 10029 · Home daycare: the provider shares the address with families
New York, NY 10029 · Home daycare: the provider shares the address with families
New York, NY 10029 · Home daycare: the provider shares the address with families
New York, NY 10029 · Home daycare: the provider shares the address with families
New York, NY 10029 · Home daycare: the provider shares the address with families
FAQ
Yes. Frances Muriel is registered with the state and operating, first licensed December 5, 2023. This is how New York authorizes this type of child care.
New York State Office of Children and Family Services lists the most recent visit on August 27, 2026, with no rules cited. It lists 10 visits in the last 3 years.
Yes. Inspectors cited 13 rules across 5 of 10 visits in the last 3 years. For comparison: 79% of New York daycares had at least one rule cited in the last 3 years; the typical daycare had 4. A cited rule is what an inspector found on the day of a visit. It is not a rating of the daycare today.
8, the licensed capacity on the state record.
Its hours are not listed.
New York, NY 10029. It is a home daycare, so the provider shares the street address with families directly.