Diversity Academy Child Care 3
1141 Castleton Avenue, Staten Island, NY
We are a directory, not the daycare. We cannot hold a spot, enroll a child or answer questions about care.
Own this daycare? Claim itAbout
Esther John- Baptiste is a licensed group home daycare in Staten Island, New York. The state has licensed it since March 29, 2006, for up to 16 children.
As a home daycare, the provider shares the address with families when you call.
New York State Office of Children and Family Services made 13 visits in the last 3 years and cited 24 rules across 8 of them. The visit list, in the state's words, is below.
Hours
Programs
| Setting | Group child care homeFrom the state license |
|---|---|
| Licensed capacity | 16 childrenFrom the state license |
Cost
Esther John- Baptiste has not listed its tuition.
State record
13 visits in the last 3 years · Last visit Jul 9, 2026: 2 rules cited
Rules cited on 8 of 13 visits · 24 rules in all
For comparison: 79% of New York daycares had at least one rule cited in the last 3 years; the typical daycare had 4.
A cited rule is what an inspector found on the day of a visit. It is not a rating of the daycare today.
Own this daycare? Add your response to the state record
416.11(b)(6) The initial medical statement for providers, assistants, and substitutes must include the results of a Mantoux tuberculin test or other federally approved tuberculin test performed within the 12 months preceding the date of the application. Thereafter, tuberculin tests are only required at the discretion of the employee's health care provider or at the start of new employment in a different child care program.
416.11(a)(1) No child may be accepted for care in a child care program unless the program has been furnished with a written statement signed by a health care provider verifying that the child is able to participate in child care and currently appears to be free from contagious or communicable diseases. A child's medical statement must have been completed within the 12 months preceding the date of enrollment.
416.15(b)(25)(iii) At the two-year calendar date in a four year licensing cycle, a program must be in compliance with the following mid-point requirements and be able to show proof of compliance to the Office when requested: proof of compliance with the training requirements of section 416.14.
416.14(c)(2) The required 30 hours of training every two years is subject to the following conditions: A minimum of five (5) hours of Office-approved training must be obtained each year which addresses topics or subject matters set forth in 416.14(f).
416.14(c) Each employee and volunteer must complete a minimum of thirty (30) hours of training every two years. The required 30 hours of training every two years is subject to the following conditions:
416.13(a)(2) The provider, assistant(s), and substitutes must each meet the following qualifications: have a minimum of either two (2) years of experience caring for children under six years of age, or one (1) year of experience caring for children under six years of age plus six hours of training or education in early childhood development. The phrase "experience caring for children" can mean child-rearing as well as paid and unpaid experience caring for children. The term "training" can mean educational workshops and courses in caring for preschool-age children;
416.11(b)(6) The initial medical statement for providers, assistants, and substitutes must include the results of a Mantoux tuberculin test or other federally approved tuberculin test performed within the 12 months preceding the date of the application. Thereafter, tuberculin tests are only required at the discretion of the employee's health care provider or at the start of new employment in a different child care program.
416.15(b)(25)(iii) At the two-year calendar date in a four year licensing cycle, a program must be in compliance with the following mid-point requirements and be able to show proof of compliance to the Office when requested: proof of compliance with the training requirements of section 416.14.
416.14(c)(2) The required 30 hours of training every two years is subject to the following conditions: A minimum of five (5) hours of Office-approved training must be obtained each year which addresses topics or subject matters set forth in 416.14(f).
416.14(c) Each employee and volunteer must complete a minimum of thirty (30) hours of training every two years. The required 30 hours of training every two years is subject to the following conditions:
416.13(d) All child day care providers, employees, volunteers and any person age eighteen (18) or older living or who begins to live in a group family day care home are required to complete a Statewide Central Register database check.
416.15(c)(6) The program must maintain on file at the group family day care home, available for inspection children's individual health care plans; parental consents for emergency medical treatment; child's medical statement, immunizations, and any available results of lead screening for children not yet enrolled in kindergarten or a higher grade only; the name and dosage of any medications used by a child, the frequency of administration of such medications, and a record of their administration by caregivers; daily health check documentation; a record of illnesses and injuries occurring while in care; and any indicators of child abuse or maltreatment;
Corrected during the visit
416.15(b)(11)(ii)(a) the forms necessary for the Office to inquire whether the applicant is the subject of an indicated report of child abuse or maltreatment on file with the Statewide Central Register of Child Abuse and Maltreatment,
416.4(b)(1) Evacuation drills must be conducted at least monthly during the hours of operation of the group family day care home.
416.2(d)(7) Applicants for renewal of a license must submit to the Office at least 60 days in advance of the expiration date of the license the following: proof of compliance with the training requirements of section 416.14 of this Part; and
416.15(b)(13) The caregivers, employees and volunteers must be familiar with the regulations governing group family day care. Such regulations must be readily accessible to the caregivers for reference purposes and must be made available for review to a parent of a child in care upon request by a parent.
416.15(b)(10)(vi) Intentional and wrongful physical contact with an Office representative is prohibited.
416.15(b)(10)(v) Any intentional display of physical or verbal force, which would give an Office representative reason to fear or expect bodily harm, is prohibited.
416.15(b)(10)(ii) A group family day care home must cooperate with inspectors and other representatives of the Office in regard to any inspections or investigations that are conducted by the Office or its representatives.
416.15(b)(4) The caregivers, employees, volunteers and all members of the household must be in good health and be of good character and habits.
416.15(a)(1)(ii) Each group family day care home must operate in compliance with the regulations of the Office and all other applicable laws and regulations.
416.7(i) Except while sleeping, awaking or going to sleep, an infant must not be left in a crib, playpen or other confined space for more than 30 minutes at any one time. Other than at meals or snack time, a child must not be left in a high chair for longer than 15 minutes.
416.4(c) There must be an operational smoke detector on each floor of the home.
416.4(a) Suitable precautions must be taken to eliminate all conditions which may contribute to or create a fire hazard.
Reviews
If your child goes or went here, your review helps other parents. We check every review against our review guidelines.
1141 Castleton Avenue, Staten Island, NY
392 Broadway, Bayonne, NJ
230 Broadway, Staten Island, NY
301 North Burgher Avenue, Staten Island, NY
Staten Island, NY 10310 · Home daycare: the provider shares the address with families
Staten Island, NY 10310 · Home daycare: the provider shares the address with families
Staten Island, NY 10310 · Home daycare: the provider shares the address with families
Staten Island, NY 10310 · Home daycare: the provider shares the address with families
Staten Island, NY 10310 · Home daycare: the provider shares the address with families
FAQ
Yes. New York State Office of Children and Family Services lists it as licensed and operating, first licensed March 29, 2006.
New York State Office of Children and Family Services lists the most recent visit on July 9, 2026, with 2 rules cited. It lists 13 visits in the last 3 years.
Yes. Inspectors cited 24 rules across 8 of 13 visits in the last 3 years. For comparison: 79% of New York daycares had at least one rule cited in the last 3 years; the typical daycare had 4. A cited rule is what an inspector found on the day of a visit. It is not a rating of the daycare today.
16, the licensed capacity on the state record.
Its hours are not listed. Call (718) 447-1896 to confirm.
It has not listed its tuition. Call (718) 447-1896 to ask.
(718) 447-1896.
Staten Island, NY 10310. It is a home daycare, so the provider shares the street address with families directly.